Rostlinné proteiny

Jako veganské proteiny se označují proteinové doplňky, které jsou vyrobeny výhradně z rostlinných zdrojů. Tyto proteiny jsou díky svému složení přirozeně bez laktózy, bílkoviny kravského mléka a v některých případech i bez lepku. Oproti mléčným proteinům však mají nižší obsah esenciálních aminokyselin, horší a pomalejší stravitelnost, horší rozpustnost a horší chuťové vlastnosti. U rostlinných proteinů je možné vybírat z jednosložkových či vícesložkových proteinů.

Druhy veganských proteinů

Mezi nejprodávanější jednosložkové proteiny se řadí:

  • sojový protein - nejpopulárnější rostlinný protein, který se pyšní vysokým obsahem bílkovin. Skladnou esenciálních aminokyselin se podobá živočišným proteinům a jeho konzumace je spojena se snížením cholesterolu. V menší nemilost upadá kvůli často se vyskytující alergii na sóju
  • hrachový protein - pochází ze žlutého, nikoliv zeleného, hrášku, což způsobuje jeho béžové zbarvení. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, ovšem s nízkým zastoupením methioninu.
  • konopný protein - kvůli nízkému obsahu lysinu jej nelze řadit mezi kompletní proteiny. Představuje dobrý zdroj vlákniny, železa, zinku, hořčíku a kyseliny alfa-linolenové (rostlinný zdroj omega 3)
  • rýžový protein - se obvykle vyrábí z hnědé rýže, díky čemuž je dobrým zdrojem vlákniny, vápníku nebo železa. Naopak obsahuje nízké množství esenciálních aminokyselin.