EAA
EAA je kategorie produktů s obsahem esenciálních aminokyselin (EAA), které jsou nezbytné pro lidské zdraví. Existuje jich celkem 8 a v organismu se využívají pro tvorbu bílkovin, které jsou základní složkou svalové tkáně. Mají tak zásadní roli v regeneraci a růstu svalové hmoty. Dále z nich vznikají hormony, enzymy a další látky, které jsou klíčové pro metabolismus, trávení a vstřebávání živin. Naše tělo si je ovšem nedokáže samo vyrobit, a tak jsme zcela závislí na jejich příjmu ze stravy a doplňků.
Jakou funkci mají esenciální aminokyseliny?
Mezi esenciální aminokyseliny patří valin, leucin, isoleucin, methionin, threonin, fenylalanin, tryptophan a lysin. Někdy se k nim přidává ještě histidin, který je esenciální zejména v dětství. V dospělosti si ho ale naše tělo podle současných poznatků dokáže samo vyrobit, a proto se častěji zařazuje k semi-esenciálním aminokyselinám.
Každá esenciální aminokyselina má v těle svou specifickou funkci. Valin, leucin a isoleucin se souhrnně označují jako aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA) a hrají důležitou roli v růstu a regeneraci svalové hmoty. Navíc se rychle tráví, a mohou tak sloužit i jako zdroj energie při sportovní aktivitě. Díky tomu mohou chránit svaly před spálením na energii. Jsou tak vhodné pro všechny jedince, kteří posilují a snaží se nabrat svalovou hmotu, stejně tak je využijí vytrvalostní běžci a další sportovci, kteří mají dlouhé a náročné tréninky.
Methionin je nezbytný pro růst tělesných tkání a správnou funkci metabolismu, zejména pak pro správné vstřebávání zinku a selenu. Tyto minerální látky jsou pak zásadní pro zdraví vlasů, nehtů a pokožky. Threonin je zase součástí kolagenu a elastinu, které jsou důležitou složkou pokožky a dalších pojivových tkání. Z fenylalaninu se pak v těle tvoří hormony a neurotransmitery, jako je například dopamin, který ovlivňuje náladu, myšlení a další mozkové funkce. Podobnou funkci má také tryptophan,který je prekurzorem neurotransmiteru serotoninu. Ten přispívá k regulaci spánku, nálady i chuti k jídlu. Lysin hraje v neposlední řadě klíčovou roli v tvorbě bílkovin i svalové hmoty a zároveň se podílí na optimálním vstřebávání vápníku.