Aminokyseliny
Co jsou aminokyseliny?
Aminokyseliny jsou organické kyseliny představující základní stavební složku bílkovin. Přestože se v přírodě vyskytuje na 500 různých aminokyselin, pro správné fungování těle je nezbytných pouze 21 aminokyselin, z nichž 9 si naše tělo neumí syntetizovat. Tyto aminokyseliny nazýváme esenciální, a je nutné je přijímat v potravě. Za semiesenciální se označují aminokyseliny arginin a histidin, které se v některých situacích (růst, nemoc, …) mohou stát esenciálními.
Aminokyseliny v potravinách
Za nejlepší zdroje bílkovin se považují potraviny, které obsahují kompletní spektrum esenciálních a neesenciálních aminokyselin - maso, mořské plody, vejce nebo mléko. Využitelnost rostlinných bílkovin a některých méně kvalitních živočišných zdrojů často snižuje přítomnost tzv. limitující aminokyseliny, což je aminokyselina, které se v daném proteinu nachází nejméně a brání tak využití ostatních aminokyselin. I přesto lze díky rozmanité rostlinné stravě doplnit všechny esenciální aminokyseliny, je však nutné je přijímat ve zvýšeném množství.
Funkce aminokyselin
Aminokyseliny hrají stěžejní roli v téměř všech procesech lidského těla, např.:
- pomáhají při tvorbě a růstu svalů,
- pomáhají udržet svalové napětí a sílu,
- zdroj energie,
- zajišťují správné trávení,
- jsou součástí hormonálních struktur a enzymů,
- ovlivňují imunitní systém,
- udržují optimální stav kostí,
- zajišťují správné fungování metabolických reakcí a transport látek v krvi,
- pomáhají udržet stálost vnitřního prostředí, a
- udržují zdravou kůži, vlasy a nehty.
Dostatečný příjem všech aminokyselin je předpoklad pro zajištění celkového zdraví. Příjem neesenciálních není životně důležitý, jelikož si je naše tělo dokáže vytvořit samo, každopádně i tyto aminokyseliny mají stavební funkci a pro zajištění optimálních funkcí organismu a růst svalové hmoty je vhodné přijímat jich ve stravě dostatek. Nedostatek esenciálních aminokyselin může naproti tomu způsobit vážné zdravotní komplikace - zhoršená imunita, ztráta svalové hmoty, zhoršení regenerace nebo snížení chuti k jídlu atd.